Eminagića konak

Print

Eminagića konak TešanjJedan od depandansa Muzeja Tešanj jeste Eminagića konak. Pripada grupi najstarijih i najljepših objekata gradske stambene arhitekture našeg grada. Izgrađen je polovinom XIX stoljeća u vlasništvu Eminagića, bogatih veleposjednika i trgovaca. Generacije Eminagića su živjele u konaku do osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je konak počeo propadati. U oronulom stanju, kuću je otkupila općina Tešanj čime je pokrenuta inicijativa za njenom obnovom. Obnova kuće je počela 2005. godine zahvaljujući finansijskoj podršci vlade FBiH, a završne radove na unutrašnjem uređenju objekta finansirala je vlada kraljevine Španije kroz projekat MDGF. U junu 2005. godine historijska građevina-Eminagića konak je na osnovu Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, proglašena nacionalnim spomenikom.

Konak se sastoji od magaze, prizemnog dijela i kata. Trenutno se u magazi Eminagića konaka nalaze izložene poljoprivredne alatke, kao i alatke i proizvodi grnčarskog i kovačkog zanata, koje su uposlenici Muzeja Tešanj uglavnom nabavili skupljanjem na terenu.

U prizemnom dijelu konaka nalazi se sedam prostorija u kojima JU Muzej Tešanj organizira razne kulturne manifestacije. Prizemni dio kuće je bio funkcionalan i prilagođen svakodnevnim potrebama ove begovske porodice. Sprat je imao rezidencijalnu svrhu i znatno je luksuznije izgrađen i opremljen. Svaka prostorija u objektu Eminagića konaka je imala svoju namjenu. Neke prostorije su bile krajnje svrsishodne i funkcionalne, dok su neke bile oličenje komfora i bogatstva, specifične za tadašnje begovske porodice i kulturu življenja. Jedna od soba s elementima komfora je na katu konaka. To je jugozapadna ili tzv. begova soba. U njoj je sačuvano šiše s rozetom. Soba pruža fantastičan pogled na tešanjsku Gradinu i čaršiju. Pored ove sobe, na katu konaka još se nalaze divanhana, četiri sobe, mali dimaluk, dva hodnika i abdesthana. U budućnosti se planira formirati stalni etnološki postav s originalnim predmetima iz etnološke zbirke. 

 


    

       euromuse logo 250px

Vinaora Visitors Counter

163432
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
268
310
1618
158731
9102
10177
163432

Your IP: 23.22.240.2
Server Time: 2015-11-26 12:20:04