DSC 6611U okviru obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak, 25. novembra, 2013. godine u 14,00 sati, u Maloj sali CKO Tešanj, otvorena je izložba Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine na temu Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a „Bosna je našla svoj put“.

U ovoj godini brojne bosanskohercegovačke institucije obilježavaju dvije obljetnice iz povijesne vertikale koje su od sudbonosnog zanačaja za ovu zemlju: petsto pedesetu od osmanskog osvojenja srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva, te sedamdesetu od Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

Zajednički program obilježavanja Dana državnosti naše zemlje od strane dviju kulturnih ustanova: CKO Tešanj i Muzeja Tešanj počeo je u nedjelju, 24. novembra, koncertom muzičke grupe Divanhana, a potom nastavljen naredni dan pomenutom Izložbom Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, u organizaciji Muzeja Tešanj, te tribinom na temuDrama suvereniteta“, čiji je bio gost dr Nerzuk Ćurak. Organizator koncerta i tribine je CKO Tešanj. U uvodnom dijelu programa tešanjskoj publici obratio se i čestitao praznik Načelnik Općine mr. sci Suad Huskić.

 

Ovim kulturnim događajima dvije su ustanove, svaka na svoj način, dale doprinos obilježavanju bh državnosti i njegovanju njene milenijumske tradicije.

Izložba „Bosna je našla svoj put“, autorice mr.sci Elme Hašimbegović, direktorice Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, predstavljena je sa faksimilima i originalnim dokumentima sa Prve Skupštine ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu održane 25/26.11.1943. godine koji svjedoče o trenucima obnove državnosti Bosne i Hercegovine nakon 480 godina.

O izložbi je govorio Amar Karapuš, viši kustos Historijskog muzeja BiH i autor više tematskih izložbi u organizaciji Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Izložba će biti otvorena do 06. 12. 2013. godine.

 

Program obilježavanja Dana državnosti BiH finasijski je podržala Općina Tešanj.

DSC 6574 DSC 6579

 


DSC 6588 DSC 6644
DSC 6646 DSC 6651
DSC 6654 DSC 6708
       DSC 6745

 

 

           VIŠE SLIKA