U ponedjeljak, 09. 12. 2013. godine Muzej Tešanj službeno je obavješten o nominaciji za Evropski muzej godine 2014. U pismu koji je upućen od glavnog suca Evropskog muzejskog foruma, gdina Wim de Vos-a, naglašeno je da Muzej Tešanj u potpunosti ispunjava sve uslove potrebne za nominaciju.

Svečana ceremonija proglašenja pobjednika i formalna dodjela nagrade održat će se tokom godišnje skupštine Evropskog muzejskog foruma u Tallinu, Estonija, od 14. do 17. maja, 2014. U Tallinu će predstavnik Muzeja Tešanj prezentovati rad Muzeja pred publikom u okviru 15-to  minutnog intervjua sa jednim od sudija Evropskog muzejskog foruma. Predstavnik Muzeja će retrospektivno predstaviti najznačajnije aktivnosti Muzeja u protekle tri godine (računa se vrijeme od postavljanja prve stalne izložbe do podnošenja aplikacije) te prezentovati jedan predmet iz zbirki Muzeja s jasno osmišljenom pričom.

 Samo učešće na nominaciji, i mogućnost dobitka nagrade predstavlja jedno od najvećih postignuća uopšte za jedan muzej na polju muzeologije u Evropi.

Follow Us

Share This

Radno vrijeme

Svakim radnim danom od 07:30 do 15:30

Depandansi

-Stari grad Tešanj u ljetnom periodu/

 (sezoni svakim danom od 10:00 do 19:00) 

-Eminagića konak u ljetnom periodu/sezoni

 (svakim danom osim nedjelje od 10 do 18)

Depandansi u zimskom periodu

Po pozivu svakim danom u periodu od 10:00 do 18:00