100 8429 MediumU srijedu, 05. 02. 2014. godine, s početkom u 14 h, u Eminagića konaku uspješno je okončan pilot projekt Djeca-čuvari tradicije, tešanjske mustre za vez. Ovaj kulturni događaj nastavak je aktivnosti Muzeja Tešanj u sklopu Adria Muse projekta koji se implementira u okviru Adriatic IPA programa prekogranične saradnje. Partner na projektu za Bosnu i Hercegovinu je Biznis servis centar Zenicko-dobojskog kantona. Cilj pilot projekta Djeca-čuvari tradicije, tešanjske mustre za vez je očuvanje nematerijalne baštine tešanjskog kraja i povezivanje muzeja s različitim turističkim subjektima.

U projekt su bile uključene učenice osnovne škole Gazi Ferhad–beg, Jablanica, a za edukaciju angažirane su stalne saradnice Muzeja Alija Kruško i Esmira Mujčić. Učenice su učestvovale u radionicama podijeljene u grupe: za tkanje na vertikalnom tkalačkom stanu i za vez. Tokom januara 2014. godine u radionicama koje su održane u Eminagića konaku, izvezena su tri makata, tri jambeza i deset zarova te je otkano šest podmetača za peškun, sa geometrijskim motivima. Ove tekstilne rukotvorine poslužit će za opremanje Eminagića konaka.

 

U uvodnom dijelu programa Jasmin Mandžukić, direktor Muzeja Tešanj izrazio je zahvalnost Biznis Servis Centru Zeničko-dobojskog kantona za podršku u realizaciji projekta, kao i Općinskom načelniku gdinu Suadu Huskiću za cjelokupnu pomoć i podršku Općine Tešanj u osnivanju, radu i razvoju Muzeja Tešanj te im uručio uz zahvalnice i skromne darove.

Cjelodnevna kulturna manifestacija uljepšana je nastupom učenica folklorne sekcije osnovne škole Gazi Ferhad-beg iz Jablanice. Nakon toga posjetioci su u predivnom ambijentu Eminagića konaka nastavili druženje uz tradicionalnu bosansku sofru, uživajući u bosanskim starinskim zijafetima. Ambijent i atmosferu među gostima uljepšao je tešanjski sazlija Dedo Hadžiedhemović uz sevdalinku i kucanje u saz.

Follow Us

Share This

Radno vrijeme i cijene ulaznica za posjetu Muzeju Tešanj

Radno vrijeme sjedišta Muzeja Tešanj 
(svakim radnim danom od 07:30 do 15:30)

 DEPANDANSI

 -Stari grad Tešanj radno vrijeme u ljetnom periodu/sezoni(april-oktobar)
(svakim danom od 08:00 do 20:00) 
Cijene ulaznica: 
do 30 osoba po 2 KM
grupa preko 30 osoba po 1 KM

 -Eminagića konak radno vrijeme u ljetnom periodu/sezoni(april-oktobar)
(od ponedjeljka do petka od 09 do 17)
(vikendom po pozivu na brojeve 061 538 204 i 061 692 889)
Cijene ulaznica: 
do 30 osoba po 2 KM
grupa preko 30 osoba po 1 KM

 Depandansi u zimskom periodu
Po pozivu (na brojeve 061 538 204 i 061 692 889) svakim danom u periodu od 10:00 do 18:00