plakat

Neko je davno rekao da narod koji nema svoju historiju, nema ni identiteta. Isto tako možemo kazati da narod koji trajno ne memoriše svoju nacionalnu tragediju, osuđen je na njeno ponavljanje. Da se to više nikada ne bi desilo, brojne kulturne institucije,  među njima i Muzej Tešanj, uključile su se u obilježavanje 19. godišnjice od srebreničke tragedije. U susret ovoj tragičnoj godišnjici, Muzej Tešanj, zajedno sa  Arhivom Tuzla i Društvom arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona, otvorio je 08. jula 2014. u 18,00 sati, u Eminagića konaku, izložbu na temu Srebrenica – da se ne zaboravi.

Arhiv Tuzla posjeduje jednu od najkompletnijih zbirki dokumenata koja na autentičan način svjedoči o užasu srebreničke tragedije. Na trideset panoa, slikom i tekstom, fotografijama i dokumentima, predstavljena je retrospektiva dramatičnih događanja na prostoru srebreničke enklave od 1992. do njenog tragičnog završetka u julu 1995. godine. Na izložbi je predstavljen tek manji dio dokumentarne građe iz fundusa Arhiva Tuzla, prikupljanog u kontinuitetu tokom ratnih i poratnih godina.

Tim povodom, o srebreničkom genocidu, govorili su: Selma Isić, direktorica Arhiva Tuzla, i koautor izložbe prof. dr. Izet Šabotić. Izložba će biti otvorena do 7. augusta 2014. godine

 

Priređivanje izložbe u Muzeju Tešanj finansijski je podržala Općina Tešanj.