U povodu stote obljetnice od početka Prvog svjetskog rata, u subotu, 9. augusta, u 19 h, u okviru općinske manifestacije Ljeto u Tešnju, u Eminagića konaku otvoren je multimedijalni program Svjedočanstvo jednog vremena, Tešanj 1878-1941.

Odgovarajućom scenografijom, izložbom starih razglednica, veduta, fotografija i slika Tešnja, uprizoren je ambijent Tešnja na razmeđu 19. i 20. stoljeća, te u doba Prve Jugoslavije. Cjelovečernji program izašao je iz prvobitno zamišljenih vremenskih okvira zbog nedostupnosti planirane dokumentarne građe, kao i iz finansijskih razloga. Stoga, obogaćen je filmskim materijalima o posjeti nadvojvode Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije Sarajevu, te filmskim zapisom sevdalnike Ljubav u Sarajevu, u izvedbi Nikole Drakulića iz 1937.

Na izložbi je predstavljeno 27 originalnih razglednica Tešnja i 24 vedute i fotografije u digitalnom formatu, te dvije slike-ulja na platnu ( Ludviga Kube, češkog muzikologa, pisca, etnologa i slikara i Miloša Petrovića, prvog tešanjskog slikara) iz vremena austrougarske uprave u Bosni i Hercegovini i perioda Kraljevine SHS/Jugoslavije, koje čine malu zbirku Muzeja Tešanj. Najstarija razglednica, ujedno i najstarija fotografija ovoga grada, odaslana je 8. aprila 1891. u Barot, mali grad u ondašnjoj Sedmogradskoj, Erdelju ili Transilvaniji, kako tu regiju danas nazivaju u Rumuniji.

Društveno-političke prilike u Bosni i Hercegovini i u tešanjskom kotaru ocrtao je prof. dr. Zijad Šehić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na katedri za historiju. O muzici iz vremena austrougarske uprave govorila je dr. Lana Šehović Paćuka, viši asistent na Odsjeku za muzikologiju/etnomuzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu, a potom je publika imala priliku slušati salonsku muziku u praizvedbi mr. pijanistice Maje Ačkar Zlatarević,  vanrednog  profesora na Odsjeku za klavir i udaraljke Muzičke akademije Sarajevo. Za  scenografiju i dizajn izložbe pobrinula se mr. Azra Bečević Šarenkapa, viši konzervator u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Autor izložbe je Jasmin Mandžukić, direktor Muzeja Tešanj.

Pored brojne publike izložbi su prisustvovali  Šemsudin Mehmedović, poslanik u parlamentu Bosne i Hercegovine i Berjana Ačkar, sekretar u vladi Zeničko-dobojskog kantona. Prisutnima se na kraju obratio Načelnik Općine Tešanj mr. Suad Huskić, i zatim otvorio izložbu.

Partneri Muzeja Tešanj u ovom projektu bili su: Muzej Republike Srpske, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Kinoteka Bosne i Hercegovine, Muzička akademija u Sarajevu, Muzikološko društvo Federacije Bosne i Hercegovine, i Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj koji su ustupili dio dokumentarne građe iz svojih arhiva. Zahvalnost dugujemo našim sugrađanima: Kemalu Ljevakoviću Ahmetu Hunduru i Risti Blagojeviću, koji su ustupili digitalne fotografije.  

Finansijsku podršku projektu dali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a, Općina Tešanj i Sberbank.