x 1U subotu 08. augusta 2015 godine, u Eminagića konaku otvorena je izložba tradicionalne bosanske arhitekture "Kuća sjeveroistočne Bosne". Ovo je još jedan od događaja u nizu ovogodišnje manifestacije Ljeto u Tešnju 2015.

 Autori izložbe su djelatnici JU Zavod za očuvanje i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa tuzlanskog kantona, a pokrovitelj događaja Općina Tešanj.

Na izložbenim panoima se može naći veoma veliki broj informacija o tipovima kuća građenim na prostoru sjeveroistočne Bosne,materijalima te građevinskim i arhitektonskim rješenjima korištenim prilikom izgradnje ovih objekata.

Na otvorenju izložbe koja mnogo govori o našoj tradiciji, običajima, socijalnim prilikama,porodičnim odnosima  i higijenskim navikama govorili su Ernad Prnjavorac, direktor Muzeja Tešanj, Benjamin Bajraktarević - direktor JU Zavod za očuvanje i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzla, te prof.dr. Mirsad Kunić - vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Izložba je zanimljivija time što zidne panoe sa informacijama prate makete građevina predstavljenih na istim.

Održavanje ovog događaja je prvobitno planirano i najavljeno u Jelahu, ali radi tehničkih i organizacijskih problema nije tamo realizovano.

 

Muzej Tešanj se izvinjava sugrađanima i gostima ukoliko je promjena lokacija izazvala određene neugodnosti.