IMG 20151211 142905 MediumU petak, 11.12. 2015. godine, u atriju Medžlisa IZ Tešanj otvorena je izložba „Mesud ef. Smailbegović i njegova biblioteka“. Mesud ef. je jedan od najznamenitijih i najobrazovanijih Tešnjaka i izdanak je čuvene porodice Smailbegović koja je dala čitavu plejadu obrazovanih ljudi. Osnovni cilj izložbe je da se javnost podsjeti na lik i djelo čovjeka koji je istovremeno obavljao dužnost tešanjskog muftije i  muderrisa-predavača u poznatoj tešanjskoj medresi. Široj javnosti  Mesud ef. Smailbegović je poznat  kao učitelj velikog pjesnika Muse Ćazima Ćatića.

 

Na izložbi je predstavljeno 60-ak naslova različitih knjiga,udžbenika, priručnika,rječnika,enciklopedija i almanaha, a obuhvataju oblasti prirodnih i društvenih nauka, jezika i književnosti, islamskih propisa i šerijatskog prava.Djela su pisana na turskom,arapskom i perzijskom jeziku i korištena su za pripremu predavanja učenicima tešanjske medrese. Najstariji izložen naslov je rukopis Nesuha bin Saliha Izmirija  iz 1807. godine, a radi se o glasovitoj  Knjizi pouka (PEND-NAMA), autora Feriduddina Muhammeda Attara.

 

Na otvorenju izložbe govorili su autorica mr. Mensura Mujkanović,kustos u JU Muzeju Tešanj i doc.dr. Almir Fatić, profesor na FIN Sarajevo. Prisutnima su se obratili i direktor JU Muzej Tešanj  Ernad Prnjavorac, direktor JU Opće biblioteke Tešanj Esmir Bašić te glavni imam Medžlisa IZ Tešanj Fuad ef. Omerbašić.

 

Izložba je priređena u okviru manifestacije „Dani grada 2015.“, a ostaje otvorena do 28.12.2015. godine.