1U ponedjeljak, 21. marta, u Eminagića konaku svečano je otvorena izložba slika Adele Ber.  

Adela Ber je bila  pripadnica generacije prvih značajnijih slikara kod nas i pionirka ženske emancipacije u BiH. Ona je, pored Mice Todorović, Lujze Kuzmić i još samo nekoliko ženskih imena, rijetko žensko ime koje je ušlo u historiju bh. slikarstva 20. stoljeća.

 Rođena je u Tuzli 1888. godine, a u historiji će ostati zapisana kao prva žena iz Bosne i Hercegovine koja je krenula na stručno školovanje za slikarku. Godine 1910. otišla je u Beč, na Umjetničku školu za žene i djevojke, gdje je odmah uočen njenposebandar za polje grafike. Međutim, država joj  (samo zato što je žensko!) nije odobrila stipendiju što je dovelo u pitanje nastavak njenog školovanja. Ipak, uprkos materijalnim poteškoćama koje je imala, zahvaljujući velikom talentu, profesorski kolegij na bečkoj školi odlučio je da Adela Ber zaslužuje besplatno školovanje i da je oslobođena svih taksi, te je uspjela završiti školovanje. Nakon toga se vratila u Sarajevo.

Adela Ber pripada prvoj generaciji važnijih bosanskohercegovačkih slikara s početka XX st., među kojima su Đoko Mazalić, Petar Tiješić i Jovan Bijelić. Njeni prvi zreliji radovi nastaju još za vrijeme školovanja, oko 1912. godine, kada većinom radi portrete sa pretenzijom duboke psihološke dimenzije. U isto vrijeme slika i pejzaže, prikaze ljepota Bosne, među kojima se ističu akvareli. Na svim tim akvarelima, vidljiva je zaljubljenost umjetnice u naše prostore: tu su motivi Hvara, Drvara, Krka, Zenice, Jajca... U njenom slikarskom radu vidljiv je uticaj sezanizma i ekspresionizma.

 

Iako je 1919. godine bila  jedna od osnivača Udruženja umjetnika SHS, Adela Ber nije bila članica Udruženja likovnih umjetnika nakon Drugog svjetskog rata jer je jednostavno nisu primili, premda je podnosila molbe i imala potrebne predispozicije.

 

Umrla je u Sarajevu 1966. godine,a najveći dio njenog umjetničkog opusa se nalazi u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli. Sačuvano je 80-ak njenih radova,a tešanjski ljubitelji umjetnosti imaju priliku vidjeti njih 17 odabranih za ovu priliku.

 

Izložba je priređena u sklopu manifestacije Tešanjsko proljeće, a  prisutnima su se na otvorenju obratili: Ernad Prnjavorac- direktor Muzeja Tešanj, Dženan Jusufović- direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla i Miralem Brkić- akademski grafičar iz Tešnja.