U petak, 29. aprila 2016. godine u Dizdarevoj kuli na Gradini otvorena je stalna arheološka postavka pod nazivom „Tešanj kroz stoljeća“. Tačnije, radi se o proširenju postojeće postavke materijalom iz arheološke zbirke Muzeja. Izloženi arheološki materijal potiče isključivo sa tešanjskog prostora, a većina ga je prikupljena tokom arheoloških istraživanja tešanjske tvrđave osamdesetih godina prošlog stoljeća. Radi se o metalnom oružu i oružju te ostacima keramike iz kasnog Srednjeg vijeka i osmanskog perioda. Uz predmete i njihove ostatke  pronađene na Gradini, budući posjetioci će imati priliku da vide i srednjovjekovni mač iz Medakova i pancirnu košulju srednjovjekovnog ratnika balkanskih prostora. Oba ova predmeta najvjerovatnije potiču iz XV stoljeća. Uz njih, očima šire javnosti od sada je dostupna i poznata ratna zastava,čije se porijeklo vezuje za Mohačku bitku 1526. godine. Zastava je generacijama bila u posjedu  porodice Šehagić čiji je predak bio jedan od učesnika ovog poznatog boja.

Autori  arheološke izložbe, uz  Jasmina Mandžukića koji je vodio cijeli projekat, su kustos arheolog Aleksandar Jašarević iz Reginalnog muzeja  Doboj i Azra Bečević- Šarenkapa, viši konzervator tekstila iz Zemaljskog muzeja Sarajevo. Rekonstrukciju  keramičkog posuđa uradio Drago Handanović, akademski vajar i keramičar iz Doboja. Na konzervaciji i restauraciji materijala radili su (pokojni) Hamo Karkelja, viši preparator za metal i Esad Vesković, konzervator i restaurator na odjeljenju za arheologiju Zemaljskog muzeja Sarajevo.

 Osim direktnih aktera u realizaciji postavke, na svečanom  otvorenju obratili su se i direktori Zemaljskog muzeja Sarajevo i JU Muzej Tešanj, Mirsad Sijarić i Ernad Prnjavorac. Novu, redizajniranu i proširenu postavku „Tešanj kroz stoljeća“ otvorila je  pomoćnica općinskog načelnika za društvene djelatnosti i investicije, gđa Azra Muslija, a ovaj događaj je priređen u sklopu manifestacije „Tešanjsko proljeće 2016“. 

 

Follow Us

Share This

Radno vrijeme i cijene ulaznica za posjetu Muzeju Tešanj

Radno vrijeme sjedišta Muzeja Tešanj 
(svakim radnim danom od 07:30 do 15:30)

 DEPANDANSI

 -Stari grad Tešanj radno vrijeme u ljetnom periodu/sezoni(april-oktobar)
(svakim danom od 08:00 do 20:00) 
Cijene ulaznica: 
do 30 osoba po 2 KM
grupa preko 30 osoba po 1 KM

 -Eminagića konak radno vrijeme u ljetnom periodu/sezoni(april-oktobar)
(od ponedjeljka do petka od 09 do 17)
(vikendom po pozivu na brojeve 061 538 204 i 061 692 889)
Cijene ulaznica: 
do 30 osoba po 2 KM
grupa preko 30 osoba po 1 KM

 Depandansi u zimskom periodu
Po pozivu (na brojeve 061 538 204 i 061 692 889) svakim danom u periodu od 10:00 do 18:00