U petak, 12.08.2016. godine u atriju MIZ Tešanj, u 14h otvorena je izložba Školstvo u tešanjskom kraju 1878-1918. autora Mensure Mujkanović, kustosa u Muzeju Tešanj i Rašida Orlović, sekretara u MIZ Tešanj. Izložba je otvorena povodom obilježavanja 131. godišnjice od osnivanja prve narodne škole u Tešnju. Tim povodom autori izložbe su željeli da upoznaju javnost sa školskim prilikama u tešanjskom kraju iz austrougarskog perioda. Austrougarska vlast je provela reforme u školstvu koje su nastupile prekidom višestoljetnih veza Bosne sa Osmanskim carstvom o čemu svjedoče i dokumenti na izložbi. Izložba je tematski podijeljena na nekoliko cjelina.

Prvi dio izložbe govori o školstvu u današnjoj Bosni i Hercegovini i tešanjskom kraju neposredno pred austrougarsku okupaciju Bosne i Hercegovine. Škole koje su tada postojale nosile su konfesionalna ili nacionalna obilježja. Tako su postojale škole za muslimane, katolike, pravoslavce i Jevreje.

U drugom dijelu izložbe su predstavljeni podaci koji svjedoče o razvoju narodnih osnovnih škola u tešanjskom kraju od 1878. do 1918. godine. Tekstualni prikaz, fotografije, novinski članci, udžbenici, razrednice, glavni imenik iz narodne osnovne škole u Tešnju i drugi dokumenti svjedoče o školskim prilikama u tešanjskom kraju iz tog perioda. Podaci koji su korišteni predstavljaju neobjavljenu izvornu građu iz Arhiva Bosne i Hercegovine kao i objavljenu izvornu građu iz Opće biblioteke Tešanj.

U trećem dijelu izložbe prikazane su prilike u konfesionalnim školama (muslimanske, pravoslavne, katoličke) u tešanjskom kraju za vrijeme austrougarske uprave u Bosni i Hercegovini. Izloženi su spiskovi učenika u mektebi ibtidaijama, spiskovi sibjan muallima tešanjskog kotara, lični podaci o pojedinim sibjan muallimima, podaci o obnovi zgrade medrese, udžbenici koji su se koristili u tešanjskoj medresi i drugi dokumenti. Najveći dio izloženih dokumenata iz ovog dijela izložbe nalazi se u arhivi Medžlisa islamske zajednice Tešanj i takođe predstavlja neobjavljenu izvornu građu.

Veoma interesantan dio koji prati cijelu izložbu jeste i taktilni dio za slijepe i slabovidne osobe. Po prvi puta od svoga osnivanja 2009. godine Muzej Tešanj je učinio veliki korak u pristupu i inkluziji za slijepe i slabovidne osobe te im je ovom prilikom omogućio da osjete muzejsku izložbu.

Autori izložbe zahvalili su se Bošnjačkom institutu/fondacija Adil Zulfikarpašić na ustupljenim udžbenicima za narodne osnovne škole iz tog perioda kao i Gazi Husrev begovoj biblioteci na ustupljenim udžbenicima za medrese i mektebi ibtidaije korištene u nastavi u tom periodu.

Na izložbi su se prisutnima obratili direktor Muzeja Tešanj, Ernad Prnjavorac, Mensura Mujkanović, Rašid Orlović, Tatjana Mijatović, članica Balkan Museum Access Group i Glavni imam MIZ Tešanj Fuad Omerbašić.

 

Izložbu je posjetilo mnoštvo posjetilaca, a bitiće otvorena do 12.09.2016. godine.

 

Follow Us

Share This

Radno vrijeme i cijene ulaznica za posjetu Muzeju Tešanj

Radno vrijeme sjedišta Muzeja Tešanj 
(svakim radnim danom od 07:30 do 15:30)

 DEPANDANSI

 -Stari grad Tešanj radno vrijeme u ljetnom periodu/sezoni(april-oktobar)
(svakim danom od 08:00 do 20:00) 
Cijene ulaznica: 
do 30 osoba po 2 KM
grupa preko 30 osoba po 1 KM

 -Eminagića konak radno vrijeme u ljetnom periodu/sezoni(april-oktobar)
(od ponedjeljka do petka od 09 do 17)
(vikendom po pozivu na brojeve 061 538 204 i 061 692 889)
Cijene ulaznica: 
do 30 osoba po 2 KM
grupa preko 30 osoba po 1 KM

 Depandansi u zimskom periodu
Po pozivu (na brojeve 061 538 204 i 061 692 889) svakim danom u periodu od 10:00 do 18:00