Sinoć, na Starom gradu Tešnju desio se nesvakidašnji kulturni događaj, Muzej Tešanj obilježio je prigodnim programom 555. obljetnicu od prvog pisanog spomena Tešnja. Prema sačuvanim dokumentima Tešanj se prvi put spominje 23. marta 1461. godine, u pismu-oproštajnici pape Pija II, a potom 18. septembra 1461. godine, u darovnici kralja Stjepana Tomaševića. Tim povodom tešanjska publika imala je priliku po prvi put slušati koncert srednjovjekovne muzike u izvedbi ansambla Fugato iz Zenice, a u intermecu  uslijedilo je zanimljivo predavanje dr Emira Filipovića na temu Tešanj u kasnom srednjem vijeku.

Istinski poštovaoci bosanskog srednjovjekovlja uživali su u prekrasnim notama muzike onovremene ulice, trgova i dvorova, kao i najzanimljivijih žanrova liturgijske pjesme i gregorijanskog pjevanja. Iako su kompozitori tog vremena većinom nepoznati, zadržale su se melodije koje su odoljele zubu vremena i našle se u aranžmanima zeničkog ansambla. Pored ovakvog tipa kompozicija publika je imala priliku slušati i kompozicije koje su pisane u ovom vremenu, ali u stilu srednjovjekovnog melosa. Uz interpretacije okteta Fugato, ambijent i divnu publiku, magični duh srednjeg vijeka oživio je tu noć jednu prelijepu bosansku tvrđavu.

Iako su pripremu i realizaciju ovog dugo najavljivanog projekta pratile brojne teškoće, zahvaljujući sinergiji svih sudionika program je uspješno realiziran. Ovom prilikom zahvaljujemo se na finansijskoj podršci Federalnom ministarstvu kulture i sporta, kao i firmi Mann&Hummel Tešanj.

U programu je trebao sudjelovati i fra Janko Ljubos, kustos muzeja Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, ali je zbog obaveza bio spriječen. Onako, prijateljski, kako to samo on zna fra Janko poslao je poruku i čestitku koju sada objavljujemo:

Poštovani Tešnjaci i cijenjeni Vaši gosti! Taman kad sam se spremao da Vam krenem u goste ispade mi neodgodiv fratarski posao i moradoh odustati od puta, pa Vas želim pozdraviti preko gosp. Jasmina Mandžukića. Ovih zadnjih godina sam slušao sve najljepše o Tešnju i njegovim stanovnicima i u gospodarskom i u međukomšijskom napredovanju. I ovaj današnji događaj svjedoči o velikom napretku i uma i duha i od srca Vam čestitam ovu veliku i značajnu godišnjicu i drago mi je da je i Franjevački samostan u Fojnici obogatio ove sadržaje. Napominjem da su franjevački samostani u Bosni puni dokumenata o dubokim korijenima države Bosne i Hercegovine i da će naša vrata uvijek biti otvorena za ove plemenite ciljeve svjedočenja naše državnosti, kao što je i ovo današnje događanje na ovoj tvrđavi. Sve prolazi, ali kultura ostaje i zato ustrajte na podržavanju kulturnih događanja jer oni su svjedočanstvo naše prošlosti i garancija naše budućnosti.

 

Iznad Tešnja Sunce sija...... i neka tako i ostane, pozdravlja Vas fra Janko Ljubos iz samostana u Fojnici.                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                               Jasmin Mandzukić, prof.hist.