U petak, 7. aprila, u galeriji Opće biblioteke Tešanj otvorena je izložba „Tešanj na kartama do kraja XVII stoljeća“. Na Izložbi su prikazane najstarije poznate karte na kojima se nalazi upisano i ime grada Tešnja. Tačnije, prikazane su 32 karte nastale u periodu 1528 – 1698. godina, a čiji autori su neki od najpoznatijih kartografa Evrope XVI i XVII st. Najstarija karta sa imenom grada Tešnja potiče iz 1528. godine, a radi se o tzv Lazarevoj karti. Ova  karta je najstarija štampana karta Mađarske i nalazi se pod zaštitom je UNESCO-a. Originalna karta je pohranjena u Nacionalnoj biblioteci u Budimpešti.

Osim Lazareve karte, na 17 panoa, izložene su i karte Bertelija, Gastaldija, Hirsvogelija, Ortelijusa, Merkatora, De Jodea, Vinjole, Sansona i drugih poznatih kartografa. Tešanj je na nekim od izloženih karata samo jedan od nekoliko gradova ucrtanih na tlu Bosne i zapadnog Balkana, što govori o njegovom značaju i ugledu, ali i potvrđuje bogatu i burnu historiju.

Ove navode je potvrdila i mr.sci. Melisa Forić-Plasto, promotor izložbe, te naglasila da je Tešanj, odnosno njegova tvrđava, jedan od najvažnijih  strateških položaja na sjeveru Bosne, i da je sa Doborom, Dobojem, Maglajem i Vrandukom činila jedan efikasan sistem odbrane.

Uz promotoricu izložbe prisutnima su se obratili Mensura Mujkanović, viši kustos Muzeja Tešanj, te autor izložbe Ernad Prnjavorac. Autor izložbe se osvrnuo na proces nastanka i zahvalio svima koji su doprinijeli njenoj uspješnoj realizaciji.

 

Uz mnogobrojnu tešanjsku publiku činu otvorenja su prisustvovali i gosti iz Slovenije i Austrije, članovi udruženja antifašista ove dvije zemlje. 

Follow Us

Share This

Radno vrijeme i cijene ulaznica za posjetu Muzeju Tešanj

Radno vrijeme sjedišta Muzeja Tešanj 
(svakim radnim danom od 07:30 do 15:30)

 DEPANDANSI

 -Stari grad Tešanj radno vrijeme u ljetnom periodu/sezoni(april-oktobar)
(svakim danom od 08:00 do 20:00) 
Cijene ulaznica: 
do 30 osoba po 2 KM
grupa preko 30 osoba po 1 KM

 -Eminagića konak radno vrijeme u ljetnom periodu/sezoni(april-oktobar)
(od ponedjeljka do petka od 09 do 17)
(vikendom po pozivu na brojeve 061 538 204 i 061 692 889)
Cijene ulaznica: 
do 30 osoba po 2 KM
grupa preko 30 osoba po 1 KM

 Depandansi u zimskom periodu
Po pozivu (na brojeve 061 538 204 i 061 692 889) svakim danom u periodu od 10:00 do 18:00